Cozonac Banatean (Suveaca) - Rețetă video

Ingrediente:


400 ml lapte caldut
50 de grame de drojdie
3 linguri de zahar
Coaja de la o lamaie
4 galbenuse de ou
12 linguri de ulei
Faina cat cuprinde
1 lingurita de sare
1 ou pentru a unge deasupra

Mod de preparare:

       Incepem cu o maia. Punem intr-un bol laptele caldut, zaharul, drojdia pe care o faramitam si 8 linguri de faina. Compozitia trebuie sa semene cu cea pentru clatite. O lasam sa dospeasca pentru 10 minute si o acoperim cu un prosop curat.
       Dupa cele 10 minute adaugam coaja de lamaie, galbenusele, uleiul si faina cat cuprinde, cat sa fie un aluat moale. Dupa ce l-am framantat putin mai adaugam din faina si punem si sarea, pentru ca ea nu trebuie sa faca contact direct cu drojdia. Chiar daca ati mai vrea sa adaugati faina, credeti-ma ca nu e nevoie. Eu am folosit aproximativ 800 de grame. Aluatul trebuie sa fie lipicios. Il framantam pentru 10-15 minute pana devine elastic..
       Il punem intr-un bol uns cu ulei si il lasam la crescut pentru aproximativ 45 de minute la loc caldut sau pana isi dubleaza volumul.
       
       Pentru umplutura avem nevoie de:

100 de grame de mac amestecat cu 5 linguri de zahar
100 de grame de rahat
100 de grame de nuca amestecata cu 5 linguri de zahar

       Dupa ce aluatul a crescut presaram faina peste blatul de lucru si rasturnam aluatul. Il presaram si pe el cu faina si spargem bulele de aer formate. Il formam intr-o bila si o impartim in 3. Le formam in bilute.
       Intindem prima bila cu sucitorul si punem nuca. Rulam cu grija intorcand si colturile din loc in loc. Continuam la fel cu umplutura de mac si cu cea de rahat.
       Punem cozonacii intr-o tava unsa cu ulei. Ii ungem cu un ou si ii mai lasam la dospit pentru 10 minute.
       Ii dam la cuptor pentru 45 de minute sau pana devin aurii deasupra.
       Cand sunt gata ii lasam putin la racit, apoi ii feliem.
       Cozonacii sunt foarte gustosi . Preferatul meu este cel cu nuca.

POFTA BUNA!