Odata
cu sosirea toamnei, apar si merele si cu totii ne dorim sa simtim in
casa mirosul de mere coapte si scortisoara. Prin urmare, astazi vom
face prajitura frageda cu mere si scortisoara.
Ingrediente
pentru aluat:
400
de grame de faina
200
de grame de unt
50
de grame de zahar
10
grame de bicarbonat de sodiu
coaja
de lamaie proaspata sau uscata (proaspata e mai buna)
si
lapte cat cuprinde aluatul.
Intr-un
bol punem faina, bicarbonatul, zaharul, coaja de lamaie si untul
rece, pe care il dam pe razatoare.
Cu
mainile combinam untul prin ingredientele uscate, apoi punem lapte
putin cate putin, pana cand formam aluatul. Eu am folosit aproximatix
150 de ml.
Il
acoperim cu folie alimentara si il dam la frigider pentru o jumatate
de ora. Untul trebuie sa se mentina rece in aluat pentru a ne iesii o
prajitura frageda.
Ingredinte
pentru umplutura:
6-7
mere mari
200
de grame de zahar
si
2 linguri de scortisoara
Incepem
cu merele. Eu am ales sa le curat de coaja, pentru ca mi s-a parut
prea tare, dar daca doriti, puteti sa o lasati.
Apoi,
le dam pe razatoare.
Dupa
ce le-am razuit pe toate, le lasam deoparte si vom intinde foile
pentru prajitura.
Scoatem
aluatul din frigider si il impartim in doua parti egale.
Luam
o jumatate de aluat, presaram faina pe el si pe blatul de lucru, iar
cu sucitorul il intindem dupa dimensiunile tavii in care vom coace
prajitura.
Il
rulam pe sucitor si il transferam in tava. Daca nu s-a potrivit
perfect nu e nici o problema, il mai peticim cu bucatile de aluat
care ne-au ramas.
Peste
prima foaie de aluat punem merele razuite, dar pe care le stoarcem
bine in maini de lichidul lasat.
Peste
mere presaram zaharul uniform. Puteti pune si mai putin zahar decat
am pus eu, dar mie imi place mai dulce.
Punem
scortisoara peste mere, apoi lasam totul deoparte pana cand intindem
ultima foaie.
La
fel cum am facut cu prima foaie, presaram faina pentru a nu se lipii
de blatul de lucru si o intindem dupa marimea tavii.
O
rulam pe sucitor si o transferam peste prajitura. Potrivim aluatul in
asa fel incat sa acoperim toata suprafata prajiturii, iar cu
furculita facem cateva gauri in aluat.
O
dam la copt pentru 30-40 de minute sau pana cand e rumena deasupra.
O
prajitura frageda in care merele si scortisoara sunt factorul
principal. In timpul coacerii, in casa miroase minunat. Pentru mine
scoartisoara simbolizeaza venirea toamnei si a zilelor racoroase.
Va
doresc POFTA BUNA!