Astazi
vom face crema de zahar ars cu dovleac. Cu totii adoram crema de
zahar ars, iar aceasta varianta cu dovleac o face sa fie mai
speciala. Este foarte aromata, nu prea dulce si foarte cremoasa.
Ingrediente:
450
de ml de smantana lichida
100
de grame de zahar
4
galbenusuri
1
plic de zahar vanilinat
1
lingurita de scortisoara
un
praf de sare
120
de grame de piure de dovleac
si
vom mai avea nevoie de cate o lingura de zahar pentru fiecare portie
de crema de zahar ars.
1. Incepem
cu smantana, pe care o punem intr-o cratita alaturi de scortisoara.
Punem cratita pe foc si o lasam pana cand e aproape de a fierbe.
Intre timp ne vom ocupa de cealalta parte a retetei.
Intr-un
bol punem galbenusurile, zaharul, zaharul vanilinat si praful de
sare. Cu un mixer le spumam bine, pana cand isi dubleaza volumul.
2. Apoi,
punem piureul de dovleac si mai mixam putin pana cand s-a incorporat
si el. Piureul se face foarte usor. Pur si simplu am copt un dovleac,
apoi am scos pulpa si am pasat-o intr-un blender.
3. Cand
smantana e fierbinte, o luam de pe foc si o punem in compozitia de
oua, in fir subtire, mixand continuu. Trebuie sa fie pusa incet,
pentru ca nu vrem sa gatim ouale.
4. Acum
ca avem compozitia facuta, va trebui sa o punem in forme, dar inainte
eu am ales sa o transfer intr-o forma gradata, pentru a putea umple
formele de ceramica mult mai usor.
5. Acum
umplem formele, lasand un cm liber pana sus. Dupa
ce am umplut formele, turnam apa fierbinte in tava in care le vom da
la copt, pana la jumatatea lor.
6. Le
dam la copt pentru 45 de minute. Cand sunt gata, mijlocul lor ar
trebui sa fie intarit, dar daca miscam incet de ele, ar trebui sa se
miste ca un jeleu.
7. Acum,
le vom lasa sa se raceasca complet, apoi le vom da o ora la frigider.
8. Cand
sunt reci, tot ce ne mai ramane de facut este sa caramelizam zaharul
deasupra.
9. Punem
cate o lingura de zahar deasupra, le miscam pana cand intreaga
suprafata este acoperita in zahar, apoi luam excesul si il punem pe
urmatoarea forma.
10. Dupa
ce le avem pe toate acoperite cu zahar, le putem carameliza cu un
arzator special pentru crema de zahar ars, insa daca nu aveti asa
ceva, le puteti reintroduce in cuptor pentru cateva minute, pana cand
zaharul s-a topit.
Cand
sunt gata, crusta subtire de zahar deasupra si crema delicioasa cu
dovleac, rezulta intr-un desert perfect de gustos.
Va
doresc POFTA BUNA!