Curcan umplut la Cuptor cu Sos - Reteta video

       Astazi vom face Curcan umplut la cuptor cu sos. Curcan suculent cu unt aromat, umplut cu paine aromata si sos. Este o reteta simpla, dar atat de delicioasa. Curcanul se gateste cateva ore la foc mediu, iar cand este gata carnea este foarte moale, practic se rupe de pe os.

Ingrediente:
1 curcan
250 de grame de unt
2 lingurite de usturoi pudra
2 lingurite de ceapa granulata
2 lingurite de piper
2 lingurite de sare
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de cimbru
1 lingurita de oregano
1 lingurita de busuioc

Ingrediente pentru umplutura:
250 de grame de paine taiata cubulete
150 de grame de ceapa taiata cubulete
1 lingurita de sare
100 de grame de unt

1. Incepem cu umplutura. Intr-o tigaie punem untul si il lasam sa se topeasca. Apoi, punem ceapa si o condimentam cu sare. Lasam ceapa sa se prajeasca, amestecand cu o lingura de lemn din cand in cand.

2. Cand ceapa este prajita punem painea si o acoperim cu unt si ceapa. Lasam umplutura deoparte, intre timp ce ne vom ocupa de curcan.

3. Vom face untul aromat. Peste el punem toate condimentele: usuturoiul pudra, sare, boia, ceapa granulata, piper, busuioc, oregano si cimbru.

4. Cu o spatula incorporam foarte bine condimentele in unt.

5. Acum incepem sa acoperim tot curcanul in untul aromat. Dar, inainte desfacem pielea de pe piept de carne. Cu mana si cu o lingura de lemn e cel mai bine. Nu faceti asta cu ceva din metal pentru ca nu vrem sa strapungem pielea.

6. Incepem sa ungem cu unt sub pielea de pe piept inainte. Cu mainile intindem untul cat putem de bine. Continuam sa-l ungem peste tot. Il intoarcem si il ungem si pe spate. Cel mai important este sa fie cat mai bine condimentat.

7. Cand l-am terminat de condimentat il umplem cu painea facuta mai devreme.

8. Acum il legam cu o ata pentru a-i ramane picioarele unite. Incepem cu ata pe sub curcan si o aducem incet inspre pulpele din fata. Trecem o data ata pe dupa fiecare pulpa, apoi facem un nod.

9. Acoperim oasele pulpelor cu folie de aluminiu pentru a nuse arde la cuptor.

10. Dam curcanul la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius cu ventilatie pentru 4 ore jumate. Curcanul meu are 6 kg. Incepem cu 1 ora jumate, apoi cate o jumatate de ora pentru fiecare kg.

11. Cand este gata el este rumen deasupra. Il lasam la racit 10 minute intre timp ce vom face sosul

Ingrediente pentru sos:
500 de ml de supa de pui
aproximativ 200 de ml din lichidul lasat de curcan in tava
65 de grame de faina
120 de grame de unt
sare si piper dupa gust

12. Intr-o cratita punem untul si il lasam sa se topeasca. Apoi, punem faina si amestecam rapid cu o lingura de lemn cat sa formam un aluat. Peste el incepem sa adaugam supa de pui, amestecand continuu. Punem si lichidul de la curcan si continuam sa amestecam. Condimentam cu sare si piper dupa gust. Mai adaugati din lichiduri daca doriti ca sosul sa fie mai moale. Il mai gatiti 2-3 minute, amestecand continuu.

13. Tot ce ne mai ramane de facut este sa taiem curcanul. Pielea este crocanta si aromata, iar carnea este foarte suculenta si se desprinde de pe os foarte usor. Nu este deloc o carne uscata, iar impreuna cu sosul si umplutura este ceva divin.

Va doresc POFTA BUNA!