Astazi
vom face Curcan umplut la cuptor cu sos. Curcan suculent cu unt
aromat, umplut cu paine aromata si sos. Este o reteta simpla, dar
atat de delicioasa. Curcanul se gateste cateva ore la foc mediu, iar
cand este gata carnea este foarte moale, practic se rupe de pe os.
Ingrediente:
1
curcan
250
de grame de unt
2
lingurite de usturoi pudra
2
lingurite de ceapa granulata
2
lingurite de piper
2
lingurite de sare
1
lingurita de boia dulce
1
lingurita de cimbru
1
lingurita de oregano
1
lingurita de busuioc
Ingrediente
pentru umplutura:
250
de grame de paine taiata cubulete
150
de grame de ceapa taiata cubulete
1
lingurita de sare
100
de grame de unt
1. Incepem
cu umplutura. Intr-o tigaie punem untul si il lasam sa se topeasca.
Apoi, punem ceapa si o condimentam cu sare. Lasam ceapa sa se
prajeasca, amestecand cu o lingura de lemn din cand in cand.
2. Cand
ceapa este prajita punem painea si o acoperim cu unt si ceapa. Lasam
umplutura deoparte, intre timp ce ne vom ocupa de curcan.
3. Vom
face untul aromat. Peste el punem toate condimentele: usuturoiul
pudra, sare, boia, ceapa granulata, piper, busuioc, oregano si
cimbru.
4. Cu
o spatula incorporam foarte bine condimentele in unt.
5. Acum
incepem sa acoperim tot curcanul in untul aromat. Dar, inainte
desfacem pielea de pe piept de carne. Cu mana si cu o lingura de lemn
e cel mai bine. Nu faceti asta cu ceva din metal pentru ca nu vrem sa
strapungem pielea.
6. Incepem
sa ungem cu unt sub pielea de pe piept inainte. Cu mainile intindem
untul cat putem de bine. Continuam sa-l ungem peste tot. Il intoarcem
si il ungem si pe spate. Cel mai important este sa fie cat mai bine
condimentat.
7. Cand
l-am terminat de condimentat il umplem cu painea facuta mai devreme.
8. Acum
il legam cu o ata pentru a-i ramane picioarele unite. Incepem cu ata
pe sub curcan si o aducem incet inspre pulpele din fata. Trecem o
data ata pe dupa fiecare pulpa, apoi facem un nod.
9. Acoperim
oasele pulpelor cu folie de aluminiu pentru a nuse arde la cuptor.
10. Dam
curcanul la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius cu
ventilatie pentru 4 ore jumate. Curcanul meu are 6 kg. Incepem cu 1
ora jumate, apoi cate o jumatate de ora pentru fiecare kg.
11. Cand
este gata el este rumen deasupra. Il lasam la racit 10 minute intre
timp ce vom face sosul
Ingrediente
pentru sos:
500
de ml de supa de pui
aproximativ
200 de ml din lichidul lasat de curcan in tava
65
de grame de faina
120
de grame de unt
sare
si piper dupa gust
12. Intr-o
cratita punem untul si il lasam sa se topeasca. Apoi, punem faina si
amestecam rapid cu o lingura de lemn cat sa formam un aluat. Peste el
incepem sa adaugam supa de pui, amestecand continuu. Punem si
lichidul de la curcan si continuam sa amestecam. Condimentam cu sare
si piper dupa gust. Mai adaugati din lichiduri daca doriti ca sosul
sa fie mai moale. Il mai gatiti 2-3 minute, amestecand continuu.
13. Tot
ce ne mai ramane de facut este sa taiem curcanul. Pielea este
crocanta si aromata, iar carnea este foarte suculenta si se desprinde
de pe os foarte usor. Nu este deloc o carne uscata, iar impreuna cu
sosul si umplutura este ceva divin.
Va
doresc POFTA BUNA!