Astazi
vom face Mozzarella de casa. Dupa ce v-am aratat reteta mea de branza
dulce, multi dintre voi ati cerut reteta de mozzaella. Se face foarte
usor si repede. In doar jumatate de ora branza este gata. Este
perfecta pentru a fi folosita in orice reteta doriti si se topeste
perfect daca vreti sa o folositi la pizza.
Ingrediente:
4
litrii de lapte
8
grame de sare de lamaie + 60 de ml de apa
2
grame de cheag + 60 de ml de apa
1. Punem
cheagul peste apa si sarea de lamaie peste masura ei de apa. Cu o
lingurita le amestecam bine.
2. Punem
laptele intr-o oala. Peste el punem sarea de lamaie dizolvata in apa
si cu o lingura de lemn amestecam bine . Punem oala pe foc si
incalzim laptele, dar sa nu fie fierbinte, doar caldut.
3. Cand
laptele este cald punem cheagul dizolvat in apa si amestecam bine cu
o lingura de lemn. Lasam laptele sa stea 5 minute.
4. Dupa
cele 5 minute, amestecam usor in lapte, cat sa spargem branza
formata. Laptele trebuie sa fie gras, de preferat din piete, de la
fermieri.
5. Intr-o
cratita punem o strecuratoare, iar peste ea tifon. Strecuram branza.
Luam tifonul in maini si incet stoarcem branza de zer. Dupa ce am
stors zerul, scoatem branza din tifon si o punem intr-un bol.
6. Dam
branza 1 minut la cuptorul cu microunde. O stoarcem iarasi de zer in
maini. O dam din nou la microunde, de data aceasta doar pentru 35 de
secunde. Stoarcem iarasi branza de zer.
7. Daca
doriti sa sarati branza, acum este momentul. Framantam branza in
maini cat sa se topeasca sarea.
8. Intr-un
bol plin cu apa si gheata punem mozzarella si o lasam o jumate de ora
sa se raceasca.
Branza
este gata si poate fi folosita imediat. Din intreaga cantitate de
lapte am facut 325 de grame de mozzarella.
Are
gust fix ca si mozzarella pe care o cumparam din magazin, dar este
mai buna pentru ca este facuta de noi, acasa.
Va
doresc POFTA BUNA!