Cozonac Floare

    Astăzi vom face Cozonac floare. Are un aspect deosebit, datorită faptului că aluatul îl formăm în bile pe care le umplem cu nucă și cacao. Feliile arată minunat cu umplutură în multe locuri, puse una peste alta.
    

    Ingrediente pentru aluat:
    450 de grame de făină
    4 ouă
    140 de grame de unt
    40 de grame de zahăr
    140 de ml de lapte călduț
    25 de grame de drojdie proaspătă
    1 linguriță de sare

    Începem prin a face maiaua. Într-un bol punem laptele călduț, drojdia, zahărul și 2-3 linguri de făină. Amestecăm și lăsăm să dospească 10 minute.

    Apoi, adăugăm ouăle, făina și sarea. Frământăm aluatul până când toată făina e încorporată. Apoi, adăugăm treptat untul, mixând bine după fiecare adaos.

    Când avem aluatul format îl lăsăm să dospească la loc călduț acoperit cu un prosop de bucătărie.

    Ingrediente pentru umplutură:
    100 de grame de nucă măcinată
    50 de grame de zahăr
    30 de grame de cacao
    coaja de la o portocală
    1 linguriță de esență de rom


    Amestecăm nuca zahărul, cacao, coaja de portocală și esența de rom.

    Când aluatul este dospit îl punem pe blatul de lucru făinat și îl împărțim în aproximativ 20 de bucăți egale, de dimensiunea unei clementine.

    Întindem cu mâna fiecare bucată de aluat. Ne folosim de făină ca să nu ni se lipească aluatul de mâini.

    Ungem o formă rotundă pentru guguluf cu unt. Punem o lingură din umplutura de nucă peste fiecare bucată de aluat. Sigilăm bine umplutura și o formăm într-o bilă. Punem bilele umplute în forma pregătită. Facem la fel și cu celelalte bucăți de aluat.

    Mai lăsăm să dospească un sfert de oră la loc călduț, acoperit cu un prosop de bucătărie.

    După ce cozonacul a mai dospit îi ungem cu ou bătut.

    Dăm cozonacul la copt la 200 de grade Celsius pentru 50 de minute până la o oră.

    Cozonacul floare este gata! Priviți cât de bine arată! Este frumos, aluatul este pufos și umplutura este foarte aromată.

    Vă doresc pofta bună și sărbători fericite!