Cozonac rapid în două culori

    Astăzi vom face Cozonac rapid în două culori. În fiecare an de sărbători caut să vă arăt rețete cât mai interesante. Acest cozonac se frământă puțin, iar rezultatul este unul minunat, un aluat pufos și aromat, plin de umplutură.

    Ingrediente pentru aluat:
    400 de ml de lapte călduț
    750 de grame de făină
    100 de ml de ulei
    3 gălbenușuri
    coaja de la o lămâie
    1 lingură cu vârf de cacao
    3 linguri de zahăr
    25 de grame de drojdie proaspătă
    1 linguriță de sare
    1 linguriță de esență de rom
    1 linguriță de esență de vanilie


    Începem prin a face maiaua. Într-un bol punem laptele călduț, drojdia, zahărul și un sfert din făină. Amestecăm cu un tel și lăsăm să dospească 10 minute.

    Apoi, adăugăm coaja de lămâie, de la o lămâie din propriul lămâi, esența de vanilie și cea de rom, gălbenușurile, uleiul, făina și sarea. Frământăm aluatul până când toată făina s-a încorporat și atât. Nu e nevoie să îl frământăm mult. Punem aluatul pe blatul de lucru făinat și îl împărțim în două bucăți egale.

    Într-o jumătate punem cacao și frământăm până se colorează uniform. Formăm ambele bucăți de aluat în bile. Le punem în boluri și le lăsăm la dospit 1 oră la loc călduț, acoperite cu un prosop de bucătărie.

    Ingrediente pentru umplutură:
    100 de grame de nucă măcinată
    200 de grame de rahat
    50 de grame de cacao
    150 de grame de zahăr


    Amestecăm nuca cu zahăr și cu cacao.

    Când aluatul este dospit împărțim fiecare culoare de aluat în două bucăți egale și le formăm în bile.
    
    Întindem cu sucitorul fiecare bucată de aluat. Punem un sfert din umplutura de nucă peste aluat. Punem și rahatul. Rulăm strâns aluatul, sigilând bine umplutura. Facem la fel și cu celelalte bucăți de aluat.

    Împletim cozonacii în două, cu o ruladă albă și una maro.

    Punem cozonacii în două forme de cozonac unse cu ulei.

    Îi lăsăm să mai dospească o oră la loc călduț, acoperite cu un prosop de bucătărie.

    După ce au dospit îi ungem cu ou bătut.

    Dăm cozonacii la copt la 200 de grade Celsius pentru 50 de minute până la o oră.

Cozonacii rapizi în două culori sunt gata! Priviți cât de bine arată! Sunt foarte frumoși, aluatul se rupe în fâșii, este foarte aromat și plin de umplutură dulce.

    Vă doresc pofta bună și sărbători fericite!