Astăzi vom face Sângerete (Caltaboși cu sânge). Așa cum v-am obișnuit până acum, la început de decembrie facem mezeluri specifice tăierii porcului. Anul acesta facem împreună sângerete, exact așa cum făcea tatăl meu când eram mică.
Ingrediente:
un sfert de plămân de porc
jumătate de bărbie de porc
3 metri de mațe crețe
300 de ml de sânge de porc (amestecat cu sare, ca să nu se închege)
câteva boabe de piper
1 lingură de boia de ardei dulce
jumătate de kg de șoric
o căpățână de usturoi
câteva frunze de dafin
sare și piper după gust
Într-o oală mare, de 20 de litri, cu apă punem bărbia, plămânii, șoriciul, boabe de piper și frunze de dafin. Completăm cu apă, cât să le acopere bine. Lăsăm să fiarbă.
După ce a fiert o jumătate de oră cu un cuțit înțepăm din loc în loc plămânul. Lăsăm să fiarbă aproximativ 2 ore, până când toată carnea este fiartă.
Scoatem carnea din apă, dar nu aruncăm apa, o lăsăm la foc mediu, pentru că în ea vom fierbe sângeretele.
Acum tăiem șoriciul, plămânul și bărbia, bucăți suficient de potrivite cât să treacă prin mașina de tocat carne. De la bărbie tăiem cuburi slănina, de aproximativ 1 cm.
Acum măcinăm șoriciul, bărbia, plămânul și usturoiul.
Peste punem boiaua de ardei dulce, piper, sare și sângele. Cu mâna omogenizăm bine. Sare nu punem prea multă, pentru că în sânge mai este sare.
La final punem și cuburile de slănină și le îmbinăm cu pasta făcută.
Umplem mașina pentru făcut cârnați cu pasta pentru sângerete.
Punem pe rând mațele pe mașină și le umplem cu pasta de sângerete. Facem la fel până când terminăm toată pasta.
Punem sângeretele înapoi în apa în care a fiert carnea. Îi lăsăm la fiert 1 oră, la foc mediu.
După o oră îi scoatem din apă și îi lăsăm la răcit.
Sângeretele este gata! Priviți cât de bine arată! Are un gust deosebit și arată foarte bine. A doua zi am putut tăia felii perfecte, în care bucățile de slănină se văd atât de bine. Este exact așa cum îl făcea tata în copilărie.
Vă doresc poftă bună!
- Acasă
- Despre mine
- Torturi
- Prăjituri
- Rețete de mâncare
- Alte rețete
- _Rețete de bază
- _Rețete cu aluat
- _Rețete de sărbători
- _Fursecuri
- _Rețete fără coacere
- _Rețete de cofetărie
- _Băuturi răcoritoare
- _Checuri
- _Rulade
- _Brioșe
- _Plăcinte
- _Tarte
- _Înghețată
- _Paste
- _Torturi fără zahăr
- Contact
- Politica de confidențialitate