Cozonac cu Fistic

    Astăzi vom face Cozonac cu fistic. De-a lungul anilor înainte de sărbători v-am arătat mai multe rețete de cozonaci, iar acesta cu fistic este cu adevărat deosebit. Are un aluat pufos și umplutură din belșug.

    Ingrediente:
    250 de ml de lapte călduț
    50 de grame de fistic mărunțit pentru decor
    500 de grame de cremă de fistic
    1 kg de făină
    250 de grame de zahăr
    100 de ml de ulei
    4 albușuri
    100 de ml de apă clocotită
    50 de grame de unt topit
    25 de grame de drojdie proaspătă
    1 linguriță de esență de fistic
    coaja de la 1 lămâie
    1 linguriță de sare
    4 gălbenușuri

    Peste apa clocotită punem patru linguri de făină. Cu o lingură amestecăm bine.

    Peste laptele călduț punem zahărul și amestecăm până când totul s-a dizolvat.

    Într-un bol mai mare punem laptele îndulcit, drojdia, aluatul făcut mai devreme și 5 linguri cu vârf de făină. Cu telul omogenizăm totul bine, apoi lăsăm maiaua să stea 10-15 minute. În acest timp drojdia se va activa și va forma mici bule de aer pe suprafața laptelui.

    Până când maiaua stă noi ne vom ocupa de pregătirea restului de ingrediente.

    Într-un bol punem gălbenușurile și sarea. Cu o lingură amestecăm până când totul este bine omogenizat.
    
    Într-un alt bol punem albușurile pe care le batem spumă cu mixerul.

    Peste maia punem gălbenușurile, albușurile bătute, uleiul, esența de fistic, coaja de lămâie, untul topit și făina, pe care o adăugăm treptat. Începem să frământăm cu telul, iar când aluatul devine prea greu de frământat cu telul, continuăm să-l frământăm cu mâna.

    Din momentul în care am terminat de încorporat toată făina, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și îl mai frământăm. Îl formăm într-o bilă și îl lăsăm să dospească acoperit cu un prosop de bucătărie aproximativ 1 oră jumate, două. Fiindcă are o cantitate mai mare de zahăr dospește mai greu.

    Când a dospit îl împărțim în patru bucăți egale. Le formăm în bile. Întindem fiecare bilă de aluat cu sucitorul, apoi o rulăm. Împletim fiecare cozonac în două. Îi mai lăsăm să dospească 10-15 minute, apoi îi dăm la copt la 200 de grade Celsius pentru 30-40 de minute.

    Când sunt copți și răciți ii umplem cu crema de fistic folosindu-ne de un poș.
Deasupra am pus tot cremă de fistic și fistic mărunțit.

    Cozonacul cu fistic este gata! Priviți cât de bine arată! A ieșit un aluat pufos, umplut cu cremă din belșug!

    Vă doresc poftă bună!