Pâine cu maia naturală

    Astăzi vom face Pâine cu maia naturală.

    Începem prin a hrăni maiaua. Într-o cutie de plastic cu capac punem 150 de ml de apă călduță, 150 de grame din maiaua ce o țin în frigider și 150 de grame de făină. Această maia am crescut-o eu în aproximativ 1 lună și jumătate. Zi de zi am hrănit-o cu apă și făină proaspătă până s-a dezvoltat cultura de maia. Acum o țin în frigider și o hrănesc o dată pe săptămâna sau de fiecare dată când fac pâine. Amestecăm bine, punem capacul și lăsăm să crească 2 ore.

    Când maiaua a crescut putem să ne apucăm de pâine. Într-un bol punem 325 de ml de apă călduță, 100 de grame de maia, 500 de grame de făină și 10 grame de sare. Cu o lingură de lemn amestecăm până am cuprins toată făina. Acoperim și lăsăm să stea jumătate de oră la loc călduț.

    După jumătate de oră începem împăturirea aluatului. Ridicăm aluatul și îl împăturim peste. Facem asta de jur împrejurul aluatului.

    Îl acoperim și îl lăsăm iarăși să stea jumătate de oră. Mai repetăm acest pas de 3 ori. Timp de două ore la fiecare jumătate de oră îl împăturim. În total vom avea 4 împăturiri. Puteți observa cât de diferit arată după fiecare împăturire. Prin acest proces se dezvoltă glutenul și se încorporează aer în aluat, fără să fie nevoie de frământare.

    După ultima împăturire lăsăm aluatul să dospească peste noapte la loc călduț. Dacă doriți să vă arăt cum am crescut eu propria cultură de maia lăsați un comentariu și spuneți-mi.

    A doua zi putem vedea că aluatul a crescut cât bolul. Îl scoatem din bol pe blatul de lucru făinat și îl aplatizăm cu mâinile. Apoi, îl rulăm strâns. Punem aluatul pe o hârtie de copt înapoi în bolul unde a dospit. Mai lăsăm pâinea la dospit 2 ore.

    Înainte de a coace pâinea o crestăm cu o lamă.

    Coacem pâinea într-o oală de fontă care a fost încălzită în prealabil în cuptor la 200 de grade Celsius acoperită cu capac jumătate de oră, apoi luăm capacul jos și o mai coacem jumătate de oră.

    Pâinea cu maia naturală este gata! Priviți cât de bine arată! Este o pâine pufoasă, crocantă la exterior.

    Gustul este mai acrișor decât o pâine cu drojdie. Sourdough bread, adică pâine cu aluat acru așa cum făceau bunicile noastre mai demult, este o pâine mult mai sănătoasă și se digeră mult mai ușor.

    Vă doresc poftă bună!