Varză murată la butoi pentru iarnă

    Astăzi vom pune Varză murată la butoi pentru iarnă. Pentru asta vom avea nevoie de crenguțe de cimbru uscat, boabe de piper și de muștar, 4-5 frunze de dafin, 2 rădăcini de hrean, 1 știulete de porumb, mărar uscat, 1 gutuie, aproximativ 20 de verze mai mici, suficiente pentru un butoi de 40 de litri și aproximativ 2 kg de sare neiodată.

    Începem prin a scoate cotorul de la verze. Trebuie scos adânc, până la frunze, ca să ajungă sarea până în mijloc. Desfacem boabele de porumb de pe știulete. Apoi, le spălăm. Curățăm hreanul și îl tăiem fâșii pe lung.

    Fiindcă la noi tata punea mereu varza la murat pentru iarnă, astăzi l-am lăsat pe el să vă arate cum o punem noi. Începe prin a pune un strat de sare pe fund. Apoi, începe să pună verzele. A încercat să le potrivească cât mai bine una lângă alta. După fiecare rând de varză umple golurile lăsate de la cotor cu sare și presară și peste ele.

    Pe la jumătatea butoiului pune hrean, boabe de porumb, boabe de piper și de muștar, cimbru și mărar uscat, 2-3 frunze de dafin și gutuia.

    Continuă să pună verze până e plin butoiul. Deasupra punem restul de boabe de piper și de muștar, hreanul, iar ca să nu ziceți că eu nu am pus nimic, am terminat de adăugat porumbul, crenguțele de cimbru și mărar. Am pus capacul. Lăsăm până a două zi.
   
   
A doua zi verzele s-au mai lăsat. Umplem butoiul cu apă. De trei ori pe lună se suflă varza cu un furtun. Se ține într-un loc rece, de preferabil în beci, dacă aveți unul.

    Punem o farfurie cu fundul în sus, iar peste ea punem o piatră ca greutate. Punem capacul iar peste aproximativ 2 luni este murată.

    Așa se pune varza murată la noi în familie dintotdeauna. Abia aștept să fac primele sarmale din ea.

    Vă doresc poftă bună!