Astăzi vom face Tort Doboș.
Începem prin a face foile. În bolul unui mixer punem 14 albușuri și le batem spumă. Când sunt bine spumate adăugăm treptat 14 linguri de zahăr și continuăm să mixăm până când îl încorporăm pe tot. Peste albușuri punem gălbenușurile și 14 linguri de făină. Omogenizăm totul bine.
Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și unsă cu ulei punem 3-4 linguri din compoziție și întindem uniform. Dăm la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 8-10 minute, sau până când foaia e rumenă.
Când e coaptă o scoatem din tavă și luăm hârtia de copt jos. Cu aceeași hârtie de copt am copt toate foile. Tăiem fiecare foaie în două pe lung. Ca să nu se lipească între ele am presărat puțină făină. În total am făcut 9 foi, deci 18 jumătăți.
Acum vom face crema. Punem o cratiță pe baie de aburi. În ea punem 6 ouă întregi și 8 linguri de zahăr. Cu un tel le-am amestecat, apoi am pus 2 linguri cu vârf de cacao.
Gătim crema pe baie de aburi jumătate de oră și mixăm continuu cu un tel. Ca să verificăm dacă e gata, punem puțină cremă într-un pahar cu apă rece. Dacă cremă nu se dizolvă în apă, atunci e gata. Lăsăm crema la răcit.
Când e rece, în bolul unui mixer punem 600 de grame de unt la temperatura camerei cu 82% grăsime. Îl spumăm câteva secunde, apoi începem să adăugăm câte o lingură de cremă peste unt, mixând bine după fiecare adaos, până când terminăm de încorporat toată crema fiartă.
Umplem foile de doboș cu crema obținută. Punem câte o lingură de cremă pe fiecare foaie. Păstrăm o foaie pentru glazura de caramel.
La final nivelăm marginile cu un cuțit, apoi îmbrăcăm tortul în crema rămasă.
Acum facem glazura de caramel. Într-o cratiță punem 150 de grame de zahăr, 30 de ml de apă si 1 lingură de oțet. Punem pe foc și fierbem caramelul câteva minute, până devine auriu.
Punem caramelul peste foaia rămasă. Trebuie să ne mișcăm repede căci zahărul se întărește repede. Să avem grijă la mâini să nu ne ardem.
Cu un cuțit ud tăiem fâșii de 1,5 cm grosime. Punem foile glazurate deasupra tortului.
Tortul Doboș este gata! Priviți cât de bine arată! A ieșit un tort mare, plin de cremă delicioasă, exact așa cum făceau bunicile noastre, din ouă și unt. Perfect pentru sărbători!
Vă doresc poftă bună!
- Acasă
- Despre mine
- Torturi
- Prăjituri
- Rețete de mâncare
- Alte rețete
- _Rețete de bază
- _Rețete cu aluat
- _Rețete de sărbători
- _Fursecuri
- _Rețete fără coacere
- _Rețete de cofetărie
- _Băuturi răcoritoare
- _Checuri
- _Rulade
- _Brioșe
- _Plăcinte
- _Tarte
- _Înghețată
- _Paste
- _Torturi fără zahăr
- Contact
- Politica de confidențialitate