Beigli cu Nucă, Rahat și Mac (Suveacă)

    Astăzi vom face Beigli cu nucă, rahat și mac sau Suveacă, așa cum îi spunem noi în Banatul de câmpie.

    Începem cu aluatul. În bolul unui mixer punem 400 de ml de lapte călduț, 25 de grame de drojdie proaspătă, 1 lingură de zahăr și 5 linguri cu vârf de faină (dintr-o cantitate de 700 de grame de faină). Cu un tel omogenizăm și lăsăm maiaua sa stea 10 minute.

    Apoi, adăugăm 3 gălbenușuri, 100 de ml de ulei, restul de faină și o linguriță de sare. Frământăm aluatul 10 minute. La finalul frământării veți vedea ca am obținut un aluat perfect, care nu se lipește de mâini.

    Punem aluatul într-un bol făinat, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la dospit 1 oră, la loc călduț.

    Când aluatul a crescut îl punem pe blatul de lucru făinat și îl împărțim în 3 bucăți egale.

    Formăm fiecare bucată de aluat într-o bilă.

    Pentru umpluturi avem 100 de grame de nucă măcinată, 100 de grame de mac măcinat și 200 de grame de rahat.

    Peste nucă și mac punem câte 4 linguri de zahăr și amestecăm.

    Întindem pe rând câte o bucată de aluat cât de subțire putem. Pe prima am umplut-o cu nucă. Întindem nuca pe toată suprafața aluatului, apoi rulăm strâns, sigilând marginile. O punem pe o tavă pentru cuptor acoperită cu hârtie de copt.

    Facem la fel și cu celelalte două. Le întindem și le umplem cu rahat și mac.

    Le mai lăsăm la dospit o jumătate de oră la loc călduț, acoperite cu un prosop de bucătărie.

    Înainte de a le da la cuptor le ungem cu ou. Le dăm la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute, sau până devin aurii deasupra.

    Suveaca bănățeană este gata! Priviți cât de bine arată. A ieșit un aluat foarte pufos, cu umplutură din belșug. La voi în zonă cum se numește această suveacă?

    Vă doresc poftă bună!