
În bolul unui mixer punem 5 albușuri și un praf de sare. Le batem spumă.
Între timp ce spumăm albușurile, într-o cratiță care e pe foc punem 400 de grame de miere și 200 de grame de zahăr. La foc mediu, topim până obținem un sirop în care nu se mai simt granulele de zahăr. Durează aproximativ 10 minute.
Turnăm siropul în fir subțire peste albușuri, mixând continuu. Când am terminat de încorporat tot siropul și am obținut o bezea mare, adăugăm și o linguriță de pastă de vanilie, apoi oprim mixerul și transferăm bezeaua într-o oală mai mare. Pornim focul la putere mică, unde gătim totul jumătate de oră, amestecând continuu cu o lingură de lemn.
La finalul timpului de gătire, veți observa că bezeaua s-a mai întărit și s-a mai închis la culoare. Oprim focul, apoi adăugăm 400 de grame de nuci și fructe uscate, eu am un amestec de migdale, nuci, stafide și merișoare, dar puteți pune orice doriți.
Acum trebuie să ne mișcăm mai repede, căci nu vrem să se întărească.
Punem bezeaua obținută între două foi de napolitană. O lăsăm la răcit 2-3 ore, apoi o putem servi.
Nuga este gata! Priviți cât de bine arată! S-a întărit și am putut tăia felii perfecte, în care nucile și fructele se văd atât de frumos. Are un gust minunat, exact ca în copilărie când ne făcea mama sau bunica.
Vă doresc poftă bună!