Cozonac cu aluat opărit

    Astăzi vom face Cozonac cu aluat opărit.

    Începem prin a face aluatul opărit. Într-o cratiță care e pe foc punem 240 de ml de lapte și 4 linguri de făină. Amestecăm până se formează o pastă groasă.

    Punem aluatul opărit în bolul unui mixer. Peste punem 240 de ml de lapte rece, 2 ouă, 120 de grame de unt la temperatura camerei, 100 de grame de zahăr, 600 de grame de făină, 10 grame de drojdie uscată și 1 linguriță de sare. Frământăm aluatul 10 minute.

    Punem aluatul într-un bol în care am pus puțină făină și îl lăsăm la dospit o oră la loc călduț acoperit cu un prosop de bucătărie.

    Între timp facem umplutura. Batem 3 albușuri cu mixerul. Când sunt bine spumate adăugăm 200 de grame de zahăr treptat, mixând continuu. Apoi, adăugăm 250 de grame de nucă măcinată și o lingură de cacao. Omogenizăm bine.

    Punem aluatul dospit pe blatul de lucru. Presărăm făină și îl împărțim în 8 bucăți egale. Formăm bile. Întindem fiecare bilă de aluat cu sucitorul, o umplem cu nuca pregătită și rahat, apoi împăturim de la stânga la dreapta și rulăm. Punem ruloul într-o formă de cozonac acoperită cu hârtie de copt.
Facem la fel și cu celelalte bile.

    Lăsăm cozonacii la dospit o jumătate de oră acoperiți cu un prosop de bucătărie.

    Înainte de a-i da la copt îi ungem cu un ou bătut cu puțin lapte.

    Coacem cozonacii la 200 de grade Celsius primele 20 de minute, apoi reducem temperatura la 160 de grade și mai coacem 1 oră.

    Cozonacul cu aluat opărit este gata! Priviți cât de bine arată. A ieșit un cozonac extrem de pufos și mare, care se desface în fâșii.

    Vă doresc poftă bună!