Cozonac cu maia naturală

    Astăzi vom face Cozonac cu maia naturală.
    
    Începem prin a hrăni maiaua. Pasul acesta îl facem cu o seară înainte. Într-o cutie de plastic cu capac punem 150 de ml de apă călduță, 150 de grame din maiaua ce o țin în frigider și 150 de grame de făină.

    Lăsăm maiaua să dospească 12 ore.

    A doua zi punem într-un bol 400 de grame din maiaua naturală, 400 de ml de lapte călduț, 3 gălbenușuri, 2 ouă întregi, 100 de grame de unt la temperatura camerei, coaja de la o lămâie și de la o portocală, 1 linguriță de esență de rom, una de esență de vanilie, 1 kg de făină și 1 lingură de sare. Amestecăm totul bine, fie cu o lingură de lemn, fie cu mâna. Aluatul nu se frământă. Acoperim și lăsăm să stea jumătate de oră la loc călduț.

    După jumătate de oră începem împăturirea aluatului. Ridicăm aluatul și îl împăturim peste. Facem asta de jur împrejurul aluatului.

    Îl acoperim și îl lăsăm iarăși să stea jumătate de oră. Mai repetăm acest pas de 3 ori. Timp de două ore la fiecare jumătate de oră îl împăturim. În total vom avea 4 împăturiri. Puteți observa cât de diferit arată după fiecare împăturire. Prin acest proces se dezvoltă glutenul și se încorporează aer în aluat, fără să fie nevoie de frământare.

    După ultima împăturire lăsăm aluatul să dospească 2 ore la loc călduț.

    Între timp pregătim umplutura. Într-un bol punem cele 3 albușuri rămase de la aluat și le batem spumă cu mixerul. Când sunt bine spumate, adăugăm zahărul treptat, mixând continuu. Apoi, adăugăm 400 de grame de nucă măcinată și 2 linguri de cacao. Omogenizăm totul bine.

    După ce a dospit, răsturnăm aluatul pe blatul de lucru făinat și îl formăm într-o bilă. Împărțim aluatul în 4 bucăți egale, pentru a face doi cozonaci. Formăm aluatul în bile.
Întindem fiecare bucată de aluat cu sucitorul și o umplem din belșug cu nuca pregătită. Rulăm strâns aluatul. Facem la fel și cu celelalte bucăți de aluat.

    Unim două sucituri și dăm formă cozonacului.

    Lăsăm cozonacii la dospit la loc călduț, 4-6 ore, sau până când și-au dublat volumul.

    Înainte de a-i da la copt îi ungem cu un ou bătut cu lapte.

    Dăm cozonacii la copt la 180 de grade Celsius primele 20 de minute, după reducem temperatura la 160 de grade și coacem încă 30-40 de minute.

    Cozonacii sunt gata! Priviți cât de bine arată! Au ieșit foarte pufoși, cu umplutură din belșug. Gustul este unul diferit de cei cu drojdie, sunt absolut delicioși.

    Vă doresc poftă bună!